2020 Japonya Hükümeti Monbukagakusho: MEXT Japonca ve Japon Kültürü Araştırmaları Bursu

2020 Japonya Hükümeti Monbukagakusho: MEXT Japonca ve Japon Kültürü Araştırmaları Bursu

Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (Monbukagakusho:MEXT) tarafından, Japonya ve Japon kültürünü tanımak ve Japonca bilgilerini geliştirmek isteyen yabancı öğrencilere Japonya’daki bir üniversitede 1 yıl süreyle burs verilecektir.

Japonya Büyükelçiliği’nce gerçekleştirilen sınavda başarılı olan adaylar MEXT’e tavsiye edilecektir. MEXT’in gerçekleştireceği ikinci aşama değerlendirmenin ardından adaylara ilişkin son karar MEXT tarafından belirlenecektir. 

Bursun İçeriği

Bu burs kapsamında, öğrenciyi Japonya’da kabul eden üniversitenin 1 eğitim yılı süresince (üniversitenin sömestr başlangıcına uygun olarak Eylül veya Ekim ayından itibaren) okul kayıt ve harç ücretleri ödenir; öğrencinin eğitimini tamamlayabilmesi için gerekli süre boyunca nakit ödeme yapılır. Öğrencinin ülkesinde ikâmet adresine en yakın uluslararası havaalanından Japonya’ya ulaşımı ile bursunu tamamladığında ülkesine dönüşü için gerekli uçak bileti temin edilir.

Son başvuru tarihi: 3 Şubat 2020

Başvuracak Adaylarda Aranacak Temel Şartlar

(1) Tabiyet: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (ancak aynı zamanda Japon vatandaşı olmamak).

(2) Yaş sınırı: 2 Nisan 1990 ile 1 Nisan 2002 tarihleri arasında doğmuş olmak.

(3) Eğitim düzeyi: Başvuru esnasında ve burs süresi zarfında (Japonya dışında) bir üniversitede Japonca veya Japon kültürü ile ilgili bir bölümde lisans öğrencisi olarak kayıtlı bulunmak. (Yan dal olarak kayıtlı öğrenciler başvuramaz.) Ancak 1 Nisan 2020 itibariyle Japonca eğitiminin birinci yılında olanlar başvuramazlar.

(4) Japonca düzeyi: Japonya’da eğitimi takip edebilecek düzeyde Japonca biliyor olmak.

(5) Sağlık durumu: Başvuru sahibinin ruhsal ve bedensel olarak Japonya’da eğitimini sürdürebileceğini belgeleyen, MEXT tarafından formatı belirlenmiş  ve doktor tarafından imzalanmış Sağlık Belgesini sunması gerekmektedir.

(6) Bursun başlangıcı: Kabul edildiği üniversitenin belirlediği tarihte (genellikle Eylül veya Ekim 2020) Japonya’da olmasına engel durumu olmamak.

(7) Vize: Bursun başlangıcından itibaren yeni temin edilmiş öğrenci vizesi ile Japonya’ya gidilmesi zorunludur.

Başvuru yapmak ve ayrıntılı incelemek için tıklayın.