Girişimciler İçin

AREL TTO

1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BiGG Yatırım)

1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BiGG Yatırım)  ile girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerinin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilen, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen teknoloji tabanlı başlangıç firmalarının oluşturulması hedeflenmektedir.

Program kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimi verilmekte, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmaktadır.

Bu program, yenilikçi iş fikirlerinin ticari ürüne/sürece/hizmete dönüştürülmesine yönelik aşağıda açıklanan üç aşamadan oluşmaktadır. Girişimci her bir aşamayı sırasıyla tamamlayarak TÜBİTAK tarafından uygun bulunması durumunda bir sonraki aşamaya geçebilir.

a) Hızlandırma programı aşaması (Aşama 1); girişimcilerin iş fikirlerini hızlandırma programlarına sunduğu, uygulayıcı kuruluşun bu iş fikirlerini değerlendirdiği, başarılı bir iş planına dönüşme olasılığı yüksek olan iş fikirleri için girişimcilere eğitim, rehberlik, kuluçka vb. hizmetler verdiği, iş fikrinin iş planına dönüşmesi sürecinde fikrin ticari açıdan doğrulanması çalışmalarının yürütüldüğü aşamadır. Hızlandırma programında birden fazla uygulayıcı kuruluş yer alabilir. Bu durumda bir uygulayıcı kuruluş muhatap olarak belirlenir. Muhatap olarak belirlenen uygulayıcı kuruluş, hızlandırma programı ile ilgili PRODİS işlemlerini gerçekleştirir.

BiGG ve BiGG Yatırım Girişimcilerine Hizmet Veren Uygulayıcı Kuruluşların Sayısı Arttı

1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BiGG Yatırım) kapsamında, 2023-2025 döneminde girişimcilere hizmet verecek yeni uygulayıcı kuruluşların sayısı arttı.

TÜBİTAK’ın “Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma Yaklaşımı” ile güncellenen, sektörel ve bölgesel iş birliklerinin önceliklendirildiği yeni Uygulayıcı Kuruluş modeli ile Uygulayıcı Kuruluşların sayısı 149’a ulaştı.

“Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” motivasyonunun bir yansıması olarak desteklenen 37 projede yer alan 149 kuruluşun 37’si üniversite, 10’u üniversite Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) birimi ve TTO AŞ, 43’ü Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2’si kamu araştırma merkezi ve enstitüsü, 3’ü TEKMER, 4’ü Araştırma Altyapısı, 6’sı banka ve iştiraki, 5’i girişim sermayesi fonu veya melek yatırımcı ağı, 39’si sermaye şirketi olarak belirlendi.

Yetkinliklerini birleştirerek girişimcilik ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan ve 2023-2025 döneminde BiGG ve BiGG Yatırım Programı 1. aşama süreçlerini yürütecek olan Uygulayıcı Kuruluşlar, girişimcilerin teknoloji odaklı iş fikri başvurularını toplayarak değerlendirecek, uygun buldukları iş fikirlerini ön kuluçkaya alarak iş fikri doğrulama süreçlerinden geçirecek ve nitelikli iş planı hazırlama hususunda girişimcilere destek olacaktır.

b) Tohum öncesi yatırım aşaması (Aşama 2); Değerlendirme sonucunda desteklenmesi uygun bulunarak Mükemmeliyet Mührü almaya hak kazanan iş planları için, TÜBİTAK tarafından girişimcilerden kuruluş tanımına uygun şirket kurmaları istenir. Kuruluş, Aşama 2’de destek kapsamına alınan tutar karşılığında en fazla %5 hissesi için fon ile yatırım sözleşmesi yapar. Yönetim Kurulu bu oranı düşürebilir veya %5’ten daha düşük bir sabit oran belirleyebilir. BiGG Yatırım Çağrısında yatırım hisse oranı ilan edilir. Fonun yapacağı yatırım, hisse ortaklığı, hisseye dönüştürülebilir borç veya bunların her ikisinden oluşabilir.

Fon, kuruluşun tescili esnasında pay alabileceği gibi kuruluşun tescilinden sonra yapılacak  sermaye artırımı yoluyla da kuruluşa ortak olabilir. Ancak fon, kuruluşun ortaklarından pay satın alarak  kuruluşa ortak olamaz. Sermaye artırımı sonrasında fonun kuruluştaki hisse oranı  belirlenmiş üst sınırı geçemez.

Hisseye dönüştürülebilir borç, fon ve kuruluş arasında akdedilecek ve 2/1/2014 tarih ve  28870 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği”ne uygun olarak hazırlanmış ayrı bir borç sözleşmesi ile düzenlenir.

Yatırım sözleşmesini takiben TÜBİTAK ile kuruluş arasında proje izleme sözleşmesi imzalanır. Kuruluşun iş planı çerçevesinde gerçekleştireceği kavramsal tasarım, teknik ve ekonomik fizibilite, teknolojik geliştirme (ticari prototip, demo, benzetim, yazılım algoritması vb.) faaliyetleri ve bu faaliyetler sonucu elde edilen çıktıların ticari değere dönüştürülmesi çalışmaları Aşama 2 dahilindedir

c) Tohum yatırım aşaması (Aşama 3); Aşama 2 kapsamında tohum öncesi yatırım fonlarından yatırım almış veya 1512 kodlu TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı kapsamında desteklenerek projesini tamamlamış kuruluşların büyümelerini hızlandırmak üzere yatırım yapılan aşamadır. Kuruluşlar, tohum yatırım çağrısında belirtilen çerçevede iş planlarını TÜBİTAK’a sunarlar. TÜBİTAK’ın ve/veya TÜBİTAK’ın imtiyazlı ortağı olduğu sermaye şirketinin yatırımcı olduğu tohum yatırım fonları, Uygulama Esaslarına göre yapılan değerlendirme sonucunda uygun bulunan başvurular için detaylı inceleme yaparlar. Detaylı inceleme sonucunda tohum yatırım fonları kuruluşlara yatırım kararı alabilir. Kuruluş, tohum yatırım çağrısında belirtilen üst sınırı aşmayacak yatırım tutarı karşılığında en fazla %10 hissesi için tohum yatırım fonu ile yatırım sözleşmesi yapar. Tohum yatırım fonunun yapacağı yatırım, hisse ortaklığı, hisseye dönüştürülebilir borç veya bunların her ikisinden oluşabilir.

Tohum yatırım fonu, sermaye artırımı yoluyla kuruluşa ortak olabilir. Ancak fon, kuruluş ortaklarından pay satın alarak kuruluşa ortak olamaz. Sermaye artırımı sonrasında fonun kuruluştaki hisse oranı bu bentte belirtilen usule göre belirlenmiş üst sınırı geçemez.

Hisseye dönüştürülebilir borç, fon, yatırıma katılan diğer girişim sermayesi fonları ve girişim şirketi arasında akdedilecek ve 2/1/2014 tarih ve 28870 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği”ne uygun olarak hazırlanmış ayrı bir borç sözleşmesi ile düzenlenir.

Yatırım sözleşmesini takiben TÜBİTAK ile kuruluş arasında proje izleme sözleşmesi imzalanır.